Тарас Тополя (Антитіла): про війну, Фортецю Бахмут, Ed Sheeran, Bono та перемогу

Хоча це інтервю ми зробили ще у березні у рамках першого туру Антитіла Європою, опублікувати його ми змогли тільки зараз. Я дуже вдячна Тарасу за цю розмову і терпіння, бо хоча ми перевищили часовий ліміт що був виділений на наше інтерв‘ю, він відповів на всі мої запитання.  

Розпочати нашу розмову я б хотіла з дуже важкого питання, яким був для тебе ранок 24 лютого 2022 року.

О п‘ятій ранку прокинулися, я розбудив дружину. Почали збирати речі. Частина речей, що стосується документів і всього найголовнішого воно було зібрано в мене заздалегідь. Почали збирати дитячі речі, зібрали дитячі речі, розбудили дітей. Я підготував машину, вигнав її з паркінгу. Постелили там в машині таку площу спеціальну, для того щоб всі могли влізти і їхати довго. Спустилися в машину і поїхали до мого батька. В будинку мого батька, він живе у приватному будинку, батько сів за руль, ми помінялись, батько поїхав з дружиною та дітьми на захід країни, а я сів на велосипед і приїхав у батальйон територіальної оборони. Приблизно теж саме зробив Сергій Вусик, тільки єдина різниця, що у нього дружина поїхала сама за кермом з дітьми. І все, отак от і почався ранок.

Ви пішли у медики, чому саме у медики?

Ну так сталося, склалися багато факторів і наш певний досвід і певна випадковість. АНТИТІЛА з 2014 року займалися волонтерською діяльністю, коли росіянами була розпочатв війна на Донбасі, тільки тоді вони ще були «Нас там нет». І ми почали возити різні необхідні речі для хлопців засоби захисту і медицину. З того моменту дізналися, що є такий бандаж, є такий кровоспинний турнікет, оклюзійна наліпка і таке інше, тобто комплектація військової аптечки, вона нам стала відома ще з 14 року.  Протягом періоду з 14 по 22 рік ми мали змогу познайомитися з багатьма медиками з тактичної медицини, пройти певні курси і мати не лише там теоретичне уявлення про те як це власне працювати з цим на практиці, не в бойових умовах, але  на певних тренінгах.  Тому коли ми прийшли в батальйон, воно якось так логічно стало.  Ми там зустріли нашу подругу, яка відповідала за медицину в одній із рот, але вона по суті займалася медициною усього батальйону на той момент. І вона запропонувала – давайте до мене, по медичному напрямку. Так ми і почали.

Чи був у тебе під час служби якийсь оберіг?

Ні не було. Я не поклоняюся ідолам. Для мене будьякі матеріальні речі, то лише матеріальні речі.

Коли ваш тур закінчиться, і ви повернетесь в Україну, чи плануєте ви повертатися до військової служби, чи є плани якось по іншому підтримувати ЗСУ, наприклад з проектом «Гвардія наступу» (https://www.youtube.com/watch?v=Jhbi58aHIFk).

Ні в гвардію наступу ми точно не будемо записуватись, ми не можемо туди, хоча теоритично можемо мабуть потрапити, але ми зараз є бійцями 130 батальйону територіальної оборони, хоча і тимчасово відкомандированними в президентський полк, але зйомка цього відео Гвардії наступу має скоріше агітаційний характер. Я там з‘явився у якості Камео – людини, яка вже безпосередньо є у лавах збройних сил і завдяки своїй публічності може вплинути на те що, хтось прийме рішення долучитися до гвардії наступу. Хтось з тих, хто можливо хоче перевестися, ще не мобілізований, чи хоче якось долучитися до нашої перемоги. Але, якщо наприклад буде команда від головнокомандувача Валерія Залужного, чи якимось іншим чином хтось вирішить, що АНТИТІЛАМ потрібно повернутися бузпосередньо не в батальйон виконувати свої завдання як парамедикам, ми це зробимо. У мене є військовий квиток і я якби повністю залежний від своїх командирів під час війни.

Під відео «Гвардія наступу» стояло випуск 1, чи будуть інші випуски?

Так, будуть ще інші випуски, я не буду вже там ведучим. Але будуть інші випуски, і я думаю, що інших публічних людей можливо навіть не зі сфери шоу-бізнесу, але і з інших сфер будуть долучати для того щоб промотувати цю всю історію.

Мені було не зовсім зрозуміло чи то будуть відео тільки про цей корпус чи інші бригади.

Там дев‘ять бригад наступу, це дуже потужна кількість людей, сил, засобів, тому там є про що розповісти.  

Тепер повернемося до більш позитивних речей, цей і минулий рік були для тебе дуже насичені. У минулому році ти виступав на одній сцені разом з Ed Sheeran, цього року з Боно. Як це було для тебе і чи є ще світові музиканти з якими ти б хотів разом на сцені виступити чи співпрацювати.

Я завжди зауважую, що у нас не було такого, що ми сідали, писали список з ким би ми хотіли зробити якісь колоборації. Все що виникало протягом цієї війни, воно виникало органічно і єдиною метою нашої публічної і такої якоїсь медійної діяльності під час війни було привернення уваги до України, щоб як можно більше людей за кордоном дізнавалися правду. По суті все почалося з нашого звернення до  Ed Sheeran з пропозицією взяти участь у благодійному концерті у Бірмінгемі, звичайно ж ми не збиралися летіти, їхати у Бірмінгем, ми просто пропонували зробити телеміст з нескоренного Києва. АНТИТІЛА залишилися у повному складі у Києві, ми в трьох точно нікуди не збиралися тікати, а двоє Михайло Черко і Дмитро Водовозов, вони відразу почали працювати як волонтери, як військові волонтери, допомогали, підтримували, ми всі були на місці і важливо актуалізувати, що відбувалося у той період – у той період столицю брали за три дні, а потім ще раз брали за три дні…  Це було у березні, нам важливо було показати, що столиця не скорена, ми ось тут боремося і що Київ їм не по зубам, а це психологічно було дуже важливо. І ми вирішили використати таку нагоду, з рештою нам відмовили в цій участі у концерті, але все це спричинило ще одну хвилю обговорення, зокрема у британському суспільстві, після якої Ed Sheeran звернувся до нас з пропозицією зробити спільну пісню, а далі після цього Боно взяв номер телефона у Ed Sheeran і набрав мене, ми вже служили тоді в Харкові, на півночі Харківщини, набрав з пропозицією приїхати заспівати разом з ним у метро. Власне чого ми вийшли з передової, бо  нас  Ed Sheeran запросив на концерт в Польщі на стадіон Народовий, ми прийшли до командирів, питаємо як нам бути, як нам краще зробити, щоб виїхати заспівати цю пісню, бо ми розуміли, що це важливо. І нам сказали, що хлопці все досить і Валерій Федорович Залужний видав наказ і нас вивели з передової уже в Київ, щоб ми займались більше власне тою роботою заради якої АНТИТІЛА колись зібрались. Це медійна робота, робота на сцені, у тому числі волонтерська робота і підтримка батальйону і таке інше. До чого я веду, що ми не шукали колоборації спеціально ні з ким, колоборації сталися ці спільні пісні, спільні виступи і потім виступ з Боно і Ed Sheeran і з Боно та Едж на сцені Електрік брікс у Лондоні  – це все органічна історія. В першу чергу це не вияв там поваги і любові до творчості гурту АНТИТІЛА, це на 90% акти прояву підтримки українського народу, акти солідарності з нашими принципами, нашими ідеями, нашими свободами, які були втілені через музику, через пісні. Якщо говорити, про те що, ще б хотілося, я тут більше не про співпрацю музичну, не спільні якісь пісні, а хотілося б написати саундтрек до майбутнього фільму Кристофера Нолена, який я мрію що він зніме про цю війну. Це мій улюблений режисер. Оце те про що я мрію, і не лише я, впевнений і інші музиканти гурту АНТИТІЛА.

Якщо людина мріє вона живе.

Саме так.

А зараз до «Фортеці Бахмут», я повинна зізнатися, коли я перший раз дивилася це відео – я плакала, плакала і другий раз і третій… В Україні йде війна і це зрозуміло що зараз народжуються пісні про війну, як раз в акустичній версії ви показали, що це може пісня бути яку співають всі військові, яка може стати гімном цієї війни в якомусь плані. Я хотіла б запитати, як проходили зйомки цього кліпу і чи підтримуєш ти зв‘язок з хлопцями та дівчатами, які знімалися.       

То звичайно, на акустичній версії знялись наші побратими з нашого батальйону. Батальйон два місяці був виведений на відновлення з півночі Бахмутчини і ми мали змогу зняти це відео разом з ними. Батальйон зараз знаходиться у Київський області. Основне відео знято безпосередньо в Бахмуті  – це знімальна група Сергій Вусик, з режисером відео Сергієм Скоротовським, оператором поїхали безпосередньо у зону боєвих дій і три дні працювали разом з артелиристським розрахунком, знімали все це. Все що там показано у відео, все це реальна робота, всі ці снаряди реально летіли по цілям, які були визначені командуванням сектору  до ураження і ці снаряди реально летіли в ціль, а це гаубиця 777 так звані  три топори, вона працює дуже точно, потужно. А друга частина кліпу знята у Києві на недобудованному льодовому манежі.

Коли я питала, чи підтримуєш контакт, я мала на увазі військових з оригінального відео.

Вчора приходили до нас, ні позавчора, на концерті в Берліні приходили до нас дружина і діти одного з військовослужбовців, який є на відео. Дмитро Водовозов куратор у фонді, який займається військовою частиною цього напрямку, він підтримує зв‘язок з цими хлопцями. Ну я не скажу, що ми там спілкуємося кожен день, чи щось таке, але вони мають змогу нам подзвонити і конкретно зараз займаємося допомогою їм.

Цим відео ви змогли дати скажемо так абстрактним військовим які борються за Бахмут обличчя. Тому не дивно що багато хто переймається за їх долю, хоче щоб вони повернулися живими. Щоб усі повернулися живими…

Всі ми хочемо звичайно, щоб сини, батьки, брати і сестри, мами всі повернулися живими додому, нажаль це війна на ній гинуть люди, не буває так щоб всі прийшли на фронт і всі пішли з нього живими, тоді б це не була війна. Тому ті хто ідуть на щиті, тим вічна слава і пам‘ять. У нас в батальйоні таких нажаль досить багато, більше 40 дітей залишилися без татусів і те що нам залишається, це взяти цих дітей під опіку, що ми власне разом з батальйоном і зробили. Ми допомагаємо їм у всіх напрямках які вони потребують, вони можуть звернутись до нас, їх мами, діти хто вже більш старший, звернутися до нас з будьяких потреб, ми реагуємо. У зимку відвезли на відпочинок у Карпати всіх.

Повернемося до сьогодня. Це ваш останній концерт у Німеччині в рамках цього туру. Як прийняла вас Німеччина? Які в тебе враження від цієї частини туру? 

Ну у нас всюди окрім Берліну здається були аншлаги, приходять Українці.

В Гамбурзі у мене був засланий козачок. Мій добрий знайомий німець, він коли побачив відео «Фортеця Бахмут», я йому розповіла, що ви приїдете до Гамбурга у той же день придбав квиток. Він сказав, що жодного слова не зрозумів, але такі сильні емоції і твоя харизма, він не может пригадати коли він на стільки сильній концерт бачив.

Круто, це дуже приємно. Ну якось так от і проходить, приходять українці здебільшого, але в тому числі і німці приходять. Я на сцені говорю здебільшого українською мовою, час від часу говорю ще англійською, щоб ті хто не розуміють української мови це так саме розуміли. Вчора наприклад у нас був Кельн і був забитий зал, ми взяли як виявилося замаленький зал для такого. У нас прийшло більше тисячі людей. Тому досить непогано проходять. Всі ці концерти по замовчуванню благодійні, тому що кошти йдуть в першу чергу на підтримку нашого батальйону, дітей нашого батальйону ну і далі іншим підрозділам з якими ми працюємо.

Останнє питання – це питання надії. Яким буде твій перший день після перемоги України? 

Я прокинусь ще мабуть не до кінця тверезий або на Майдані Незалежності або десь на набережній Ялти.

Антитіла продовжують займатися своєю основною медійною роботою, зараз гурт знаходиться у великому турі містами США та скоро знову повернеться до Європи.

7 October 2023 Detroit Flagstar Strand Theatre

8 October 2023 Chicago Joe`s Live

12 October 2023 Seattle Club Sur

13 October 2023 Sacramento Ace of Spades

14 October 2023 San Francisco The Guild Theatre

15 October 2023 Los Angeles The Belasco

18 October 2023 Miami The Sports of King

21 October 2023 Budapest A38

22 October 2023 Bratislava Majestic Music Club

24 October 2023 Prague Retro Music Hall

25 October 2023 Bern Theater National

26 October 2023 Cologne DIE KANTINE

27 October 2023 Frankfurt Haus Sindlingen

29 October 2023 Vienna ((SZENE))

30 October 2023 Munich TONHALLE

03 November 2023 Lisbon LISBOA AO VIVO

05 November 2023 Barcelona SALA BIKINI

06 November 2023 Alicante VB SPACES

09 November 2023 Sydney Liberty Hall

12 November 2023 Melbourne Max Watts

16 November 2023 Auckland Studio The Venue

25 November 2023 Dublin TOMMY LEDDY THEATRE

26 November 2023 Manchester Manchester Academy

27 November 2023 London The Clapaham Grand  

Daria Tessa

Редактор, фотограф, організатор фестивалів, представник Українського Готичного Порталу в Україні та Німеччині

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *