Інтерв’ю з AGENT SIDE GRINDER – червень 2023

AGENT SIDE GRINDER випустили свій шостий альбом “Jack Vegas”* 4 травня на лейблі PROGRESS PRODUCTIONS. Ми поспілкувались з Йоханом та Емануелем про новий альбом групи, творчий процес, зміни в галузі та майбутнє.

UGP: У квітні AGENT SIDE GRINDER зіграли кілька концертів у Скандинавії. Ви грали нові пісні? Яка була реакція аудиторії?

Йохан: Так, ми зіграли “Waiting Room”, “Bloodless” і “Madeleine” з нового альбому. Сподіваємось, в осінньому турі буде більше пісень з “Jack Vegas”. Ми були більш ніж задоволені реакцією людей. Насправді це був перший раз, коли ми провели справжній тур Скандинавією, і, схоже, з кожним альбомом у нас тут більшає аудиторія.

UGP: Як проходить процес роботи над платівкою в групі? Це колективна праця чи хтось бере ініціативу на себе?

Йохан: Зазвичай я пишу нашу музику, а також програмую і т.д., тому природно, що я проводжу більше часу в нашій студії, але я б точно сказав, що це спільна робота. Ми досить інтенсивно репетируємо пісні і разом працюємо над концептуальними ідеями. Цього разу ми з Емануелем розділили обов’язки щодо написання текстів.

UGP: Групі AGENT SIDE GRINDER вже 18 років, чим відрізняється ваш творчий процес від альбому до альбому?

Йохан: На наших перших альбомах пісні народжувалися в результаті імпровізації і щасливих випадків під час джем-сесії. Пізніше це стало вже більш традиційним написанням пісень. Але наша музика, як правило, заснована на простому рифі або мелодії, яку я вигадую, потім ми доводимо її до пуття та перетворюємо на пісню.

UGP: “Jack Vegas” – це реакція на ситуацію в Європі. Які у вас думки щодо майбутнього? Чи є світло в темряві?

Емануель: Ми всі сподіваємося на світло. Але альбом не є ні обнадійливим, ні утопічним, це лише роздуми. Звичайно, платівка не нейтральна, але й без самовпевнених припущень.

UGP: У своєму шостому альбомі ви досліджуєте концепт Американської мрії про свободу, рівність та справедливість. Звернення до цього ідеалу є формою ескапізму чи, можливо, бунтом у вашій останній роботі?

Емануель: Ми насправді не поділяємо ідею Американської мрії, ми просто використовуємо її як засіб сторітелінгу як це робили поети біт-покоління, як Suicide. Ідея про те, що дуже розмита мрія допоможе вам пережити страждання, заворожує, але є далекою від реалій.

UGP: Який ваш улюблений трек на платівці?

Йохан: Напевно,” Decipher” і “Waiting Room”.

Емануель: Я не хочу виділяти щось одне, але “Waiting Room”, безсумнівно, проходить альбом червоною ниткою. А “Jack Vegas” підсумовує все це.

UGP: В альбому цікава обкладинка. У вас було якесь художнє бачення того, як зобразити «мислення людини, яка балансує на межі божевілля», перш ніж ви звернулись до шведського художника і дизайнера Андреаса Ренберга?

Емануель: Це була власна ідея Андреаса, і ми просто довірились йому. Ми надіслали йому багато робіт бітників як відправну точку, а там вже він взявся за справу. Але ми вибрали його, тому що він має дуже тактильний, мультидисциплінарний підхід до роботи. Зовсім як ми. В результаті вийшла дійсно самостійна історія.

UGP: Останнім часом було багато дискусій щодо змін у музичній індустрії. Деякі виконавці кажуть, що аудиторії не потрібні повноформатні альбоми, тому вони віддають перевагу синглам та EP. Що ви про це думаєте?

Емануель: Завжди існує якась боротьба за владу між стратегією та артистизмом. Для нас повнометражний формат – це найбільш повний спосіб розповісти історію, донести до слухача своє послання. Нам більше до вподоби ціла головоломка, але завжди можна насолоджуватися нею по частинах, це теж нормально. Можливо, наступна історія буде коротшою, хто знає.

UGP: Що є найбільшим досягненням групи на даний момент?

Йохан: Можливість випустити шість повноформатних абсолютно незалежних альбомів із повною творчою свободою. Я справді пишаюся нашою дискографією. 

UGP: Які ваші подальші плани на 2023 рік?

Йохан: Пара фестивалів цього літа, потім ми відправимось у європейське турне цієї осені з “Jack Vegas”. Ще ми плануємо великий концерт у Стокгольмі 14 жовтня. Він відбудеться в легендарному театрі Södra Teatern. Ми представимо класне шоу ASG з додатковим освітленням, звуком і гостями.

* Назва альбому Jack Vegas походить від назви ігрових автоматів з низькими ставками у Швеції.

Всі фото авторства Haris Mlivic

Ira Wonderwood

Кореспондент, фотограф, редактор УГП

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *