PERSEPHONE: КАЗКОВЕ МІСТО АБО ІНША СТОРОНА СОНІ КРАУСХОФЕР

Author: Iryna KalenskaI

 PERSEPHONE – це німецько-австрійський гурт в неокласичному жанрі, заснований в 2000-му році, музичний проект вокалістки L`ÂME IMMORTELLE Соні Краусхофер (Sonja Kraushofer). Другим засновником гурту є віолончеліст Мартін Хьоферт (Martin Höfert, ex-JANUS). Крім того, важливу роль у формуванні гурту зіграв Вім Лейдес (Wim Leydes, ex-Christian Death).

Що для тебе означає гурт PERSEPHONE? Чим творчість в PERSEPHONE відрізняється для тебе від твоїх інших музичних проектів?

Соня Краусхофер: PERSEPHONE – найпотаємніший проект для мене. 

Мене завжди зачаровували акустичні інструменти, особливо віолончель, тому я була дуже рада почати діяльність в групі разом з хлопцями з JANUS, а потім всі інші альбоми ми зробили спільно з поетом-піснярем і віолончелістом Мартіном Хьофертом (Martin Höfert). 

PERSEPHONE розкриває велику частину мого внутрішнього світу. Лірика – це мої страхи, надії, мрії та бажання.

До сих пір кожен альбом не був схожий на попередній. Для нашого останнього альбому ми записали справжній оркестр, це було дуже захоплююче, і Мартін дуже старанно працював, готуючи музичний супровід, складаючи ноти. Для нинішніх пісень ми зробили майже все самі, і, безумовно, це вимагало великих зусиль. Робота над новим альбомом PERSEPHONE завжди захоплює … Може тому що це так багато для мене означає.

Музика PERSEPHONE – це спокійне мелодійне звучання з класичними інструментами і захоплюючим вокалом Соні, що оповідає романтичні, фантастичні, вражаючі історії.

Під час концертів PERSEPHONE чітко дотримуються акустичного звучання, а атмосфера їхніх виступів завжди носить сильний театральний характер.

Атмосфера ваших концертів має театральний аспект. Це від початку був твій задум? Чому тобі настільки близький театр?

Соня: Коли я була дитиною, я була зачарована театром. Я пам’ятаю, коли вперше побачила мюзикл «Cats» («Кішки»). Я звернулася до мами і сказала: «Ось чим я маю займатися!». З того дня я почала брати уроки гри на піаніно і уроки балету, що привело мене до подальшого навчання музикою і виконавським мистецтвом.

У 1999 році під час туру Christian Death Соня познайомилася з Вімом Лейдесом, і вже через рік вони вирішили об’єднатися і створити власний проект спільно з продюсером Тобіасом Ханом (Tobias Hahn).

У 2001 році проект почав повільно набувати міцну форму: на студії Nachtschicht в Редермарк був записаний перший альбом гурту під назвою «Home». Художнє оформлення взяв на себе Йоахім Лютке (Joachim Luetke). Компакт-диск був представлений в стилі старих фортець і замків, і отримав позитивні відгуки від преси. Через деякий час PERSEPHONE виступали на саппорті у JANUS під час їх «Winterreise» – туру, що принесло гурту повноцінний успіх. У тому ж роціPERSEPHONE відіграли на фестивалі Wave Gotik Treffen і отримали підтримку від Хольгера Вільгельмі (Holger Wilhelmi) який до цих пір залишається одним з учасників гурту.

2003-го року обмеженим тиражем був випущений EP «Still …», який до сьогоднішнього дня є єдиним релізом PERSEPHONE, що містить живі записи. Тобіас Хан залишив гурт з професійних міркувань. При виробництві наступного нового альбому до групи приєдналися ще двоє нових учасників.

З виходом другого альбому «Atma Gyan» виникла нова концепція, що означала, що кожен місяць мав проходити як мінімум один концерт гурту. До групи приєднався ще один учасник – барабанщик Джон Абделсайед (John Abdelsayed). Взимку того ж року вийшов третій альбом «Mera Sangeet Kho Gaya». Він став продовженням свого попередника «Atma Gyan» і, відтак, вершиною концепції навколо містичного образу PERSEPHONE.

В альбомі «Letters to a Stranger» («Лист до незнайомця»), який був випущений в листопаді 2007 року, йдеться про трагічну любов. Жінка зустрічає незнайомця, вони шалено закохуються один в одного, проте більше ніколи не зустрічаються. Потім вона пише листи цьому незнайомцю з упевненістю, що він ніколи їх не прочитає. Кожна пісня в альбомі є свого роду листом. У художньому плані це було відображено концептуально – текст кожної пісні був розміщений на поштових бланках у вигляді розворотів, листи були написані старовинним прописом. До виникнення четвертого альбому PERSEPHONE побували з гастролями в Празі, Цюріху, Відні та Ганновері.

З того часу навколо гурту утворилося затишшя, хоча PERSEPHONE давали концерти і виступали на фестивалях (включаючи Wave Gothic Treffen у Лейпцигу). Тоді в 2010-му році були знову випущені другий і третій альбоми, а також був перевиданий дебютний «Home» на старому лейблі Trisol. Компакт-диски були випущені вчасно до туру «Labyrinth of Longings», який проходив у рамках великої читальної подорожі німецького автора-фантаста Маркуса Хейтца (MarkusHeitz). При цьому особливість полягала у змістовному зв’язку між абзацами з книги «Judassohn» і музичних творів PERSEPHONE.

На даний момент гурт активно працює над записом нового альбому. 

Чи можна назвати те, що зараз відбувається у творчості гурту, новим етапом в історії PERSEPHONE? Які теми будуть головними у нових піснях? На чому ви зараз робите акцент як в музиці, так і в текстах?

Соня: Так, можливо це дійсно новий етап для гурту. Останній альбом «Letters to a stranger» («Листи незнайомцю») був виданий досить давно. Ми завжди працювали над новими піснями, але особисті справи сповільнювали процес. Тому я не можу описати, наскільки сильно я рада, що Мартін і я зараз знаходимося в студії та мікшуємо новий альбом.

Це дивовижне відчуття для нас і скажено великий обсяг роботи! 🙂

Новий компакт-диск називається «PERLE» і заснований на романі «Die andere Seite» («Інша сторона») австрійського ілюстратора Альфреда Кубіна.

Інша сторона – це розповідь про казкове місто під назвою Perle. Коли головна героїня потрапляє в це місто, її переповнюють надії, і вона рада почати там нове і краще життя, на початку їй все здається прекрасним, але місто змінюється, і Велика Вартова башта має таємничий вплив на жителів. 

Сни і реальність зливаються, етичні цінності залишають місто, і, врешті-решт, ця історія перетворюється в історію гігантського розпаду. 

Які музичні/творчі плани на цей рік? Коли планується реліз нового ЕР, нових синглів? Чи плануєте ви участь в музичних фестивалях цього літа?

Соня: Так, але не в цьому році. В даний час ми закінчуємо новий компакт-диск. Це не просто EP, це повноцінний студійний альбом.

У нас ще немає конкретної дати релізу, але ми обов’язково зустрінемося з Алексом з Trisol Records і складемо плани для PERLE. Ми повідомимо вам відразу ж, як тільки ми дізнаємося, що і як 😉

Сподіваюся, ми зможемо представити альбом і гурт в Україні, це було б здорово!

Офіційний сайт http://www.persephone-home.de

Iryna Kalenska

Головний редактор УГП із 2017 року. Фотограф, адміністратор, організатор концертів та фестивалів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *