Інтерв’ю: Solar Fake – “DON’T push this button!”, травень 2024

Автори: Iryna Kalenska, Diana Skuja

24 травня 2024 року час нарешті настав! Новий альбом SOLAR FAKE “DON’T push this button!” виходить у світ. Цей альбом виданий не на лейблі Out Of Line, як три попередні альбоми гурту, а на власному лейблі Свена Фрідріха (Sven Friedrich) – Pointless Music.

Ми давно знайомі зі Свеном, нам вдалося двічі привезти SOLAR FAKE до Києва з сольними концертами, і ми щиро віримо, що коли війна закінчиться, це стане можливим знову! Для нас завжди велика честь брати у нього інтерв’ю, особливо коли є така чудова нагода, як вихід нового альбому. А крім цього 1 червня цьогоріч Свен святкуватиме кругленьку дату своє 50річчя. З чим ми його щиро вітаємо і бажаємо йому творчого натхнення ще на багато років вперед!  

Ми з нетерпінням чекаємо на три різні версії альбому “DONT push this button!”: основний альбом зі звичним стилістичним звучанням, 2-гу CD-версію з «посиленими» (“amplified”) піснями в стилі інді-рок, які були записані разом з учасниками гурту Андре Феллером (André Feller) та Джинсом Хальбауером (Jens Halbauer), і останню, але не менш важливу – 3-тю CD-версію, що містить сім фортепіанних версій пісень. Друг Свена, піаніст Дірк Рігнер (Dirk Riegner) (PETER HEPPNER BAND, SCHATTENHERZ та ін.) був знову запрошений, щоб подбати про аранжування пісень та фортепіанні записи. Напередодні виходу альбому, насолоджуйтесь інтерв’ю …

“DON’T push this button!” як ця назва альбому спала тобі на думку? Для багатьох шанувальників першою асоціацією відразу ж стала «червона кнопка», оскільки це дуже актуально в наш час, на жаль … Але твоє пояснення назви було про людську поведінку. Як щодо тебе, як часто ти схильний натискати цю кнопку, навіть знаючи, що не слід цього робити?

Свен: Я думаю, що це одна з проблем сучасності. Люди роблять щось, навіть якщо знають, що не повинні цього робити. Навіть якщо знають, що це погано і шкодить іншим. Іноді вони не знають, як краще, іноді їм просто байдуже … А іноді просто неможливо стриматися … Я думаю, що всі розуміють, що це таке, і я, звичайно, теж …

У чому схожість і відмінності від вашого попереднього студійного альбому „Enjoy Dystopia” під час роботи над новим матеріалом цього разу?

Свен: Робота у студії була майже такою ж, як і на інших альбомах. Звичайно, я завжди використовую якісь нові інструменти і синтезатори, але я працюю у своїй студії у власному темпі. Для мене це найбільш продуктивний і ефективний спосіб роботи.

На концертах ти виконав кілька пісень у стилі Synthpop, які поки що не увійшли до нового альбому. Чи можуть ваші шанувальники очікувати на звичну для вас суміш темних музичних стилів, чи цього разу ви більше зосередитеся на Synthpop

Свен: Мені завжди непросто про це говорити. Я думаю, що мені знову вдалося досягти вдалої суміші. Втім, деякі пісні можуть звучати трохи у стилі Synthwave, але Synthpop не є основним фокусом, якщо ви запитаєте мене. Але, звісно, зрештою, це все ж таки якась різновидність поп-музики. Іноді жорсткіша, іноді ні. Цього разу на альбомі немає жодної справжньої балади …

Що найбільше надихнуло тебе під час написання нових пісень? Чи можеш ти розповісти мені більше про свої нові орієнтири?

Свен: Знову ж таки, це люди. Здебільшого погані або дурні речі, які люди роблять. Я все ще спостерігаю за людьми і бачу, які рішення вони приймають у тих чи інших ситуаціях. Так що це той самий вплив, але все ж інший, оскільки часи дуже сильно змінилися з часу виходу нашого останнього альбому … Я також все ще пишу про зломлених людей, які не можуть впоратися з різними проблемами і залежностями …

Чому ти вирішив випустити вініл “This Generation Ends” тільки для членів фан-клубу Shadowplay?

Свен: Ну, фан-клуб – це щось дійсно особливе, і я думаю, що приємно дати його учасникам можливість отримати щось дуже рідкісне. Однак сама пісня також доступна у цифровому форматі для всіх. Просто не на вінілі з усіма іншими версіями і реміксами.

Останнім часом ваші відео виглядають як короткометражні фільми, зняті справжніми професіоналами. Ти дуже талановитий оператор, а Джинс як актор. Як так сталося, що ви приділяєте стільки уваги знімальному процесу?

Свен: Це завжди було чимось, що мене дуже цікавило. У мене є хороша камера і деяке обладнання, яке потрібно для нормальної зйомки. Я б не сказав, що працюю професійно, зазвичай це завжди майже не потребує бюджету, а мені подобається працювати без бюджету і все одно досягати чогось, що виглядає круто. Але я також маю сказати, що я б не зміг так працювати без JK. У неї є круті ідеї, вона займається монтажем, а я роблю все інше … Тож, гадаю, ми чудова команда.

Також, в продовження теми відео, чесно кажучи, багато хто обговорює, що сюжет у кліпі “This Generation Ends не зовсім зрозумілий. Якщо можна, опиши, що ж там відбувається?

Свен: Ха-ха, ну, є також багато коментарів, в яких обговорюється сюжет, і більшість зрозуміли його так, як і було задумано, але, можливо, ці коментарі лише німецькою мовою? Я не знаю … Це просто дивний цикл, трішки на тему фентезі. Хтось спостерігає, як пробігає дехто, схожий на нього самого, він іде за ним, а потім спостерігає за вбивством, його помічає вбивця, і йому доводиться тікати. Його переслідує вбивця протягом усього кліпу, і врешті-решт вбивця його наздоганяє, тоді він стріляє у вбивцю, захищаючись … За цим спостерігає хтось інший, схожий на того, кого щойно застрелили … Новий вбивця помічає його і переслідує. І так по колу … Звідси це може тривати нескінченно …

Я також хотіла б трохи поговорити про пісню і відео на пісню MORPHOSE “All Comes Back to You”. Хоча це, звичайно, не стосується нового альбому. Але ця пісня і відео дуже добре зроблені. І ця чорно-біла сюжетна лінія. Розкажи трохи про цю співпрацю і процес створення відео.

Свен: Ну, Крістоф запитав мене, чи можу я подумати про співпрацю. Я вирішив, що він досить цікавий, оскільки створює музику до фільмів і телепередач, які мені дуже подобаються. Він надіслав мені деяку музику, і вона мені одразу сподобалася, у мене з’явилися ідеї щодо вокалу і текстів пісень. А потім ми зняли кліп у Берліні минулого року. Під час зйомок він працює так само, як і я, тож нам обом було дуже легко співпрацювати …

Традиційно на бонусному CD є ремікси і 2 кавер-версії, чому ти вирішив не включати їх цього разу? Багато фанів чекали на студійну версію DM Ghosts Again“, з якою ви виступали на концертах ще з минулого року. Замість цього ви пропонуєте «посилений» CD з інді-рок версіями. Як з’явилася ця ідея? Чи будете ви виконувати рок-версії вживу під час майбутніх концертів?

Свен: Почнемо з реміксів. Я вже попросив усіх, кого хотів, про ремікси. Так що тут у мене закінчилися ідеї. А щодо кавер-версії, то я попросив дозволу, але так і не отримав відповіді від видавця. Але, чесно кажучи, я не дуже переймався цим … Ніколи не надсилав другого листа абощо … Мені подобається наша кавер-версія “Ghosts Again”, але у мене була інша концепція з самого початку процесу написання пісні. Так що кавер-версія цього разу не була настільки пріоритетною. Втім, ми все одно можемо зіграти її наживо, і ми це зробимо … Можливо, колись я напишу ще одного листа видавцю і знову попрошу дозволу, на якийсь сингл абощо … Ще не знаю …

А «посилені» версії … Це було те, що я вже планував, коли почав писати пісні. А з Андре і Джинсом, двома чудовими музикантами з рок- і панк-досвідом, було дуже легко це зробити … Ха-ха …

Я не впевнений щодо «посиленого» живого виступу в турі. Сподіваюся, ми зможемо зробити короткий блок на біс. На релізних заходах ми обов’язково зіграємо кілька «посилених» версій.

Мені цікаво, як швидко були розпродані квитки на ваш прем’єрний концерт у травні. Я так розумію, що на додатковий прем’єрний концерт квитків вже теж не залишилося. Ти очікував такого успіху?

Свен: Ну, обидва концерти були розпродані за лічені хвилини. Але, чесно кажучи, зал невеликий. Ми очікували, що квитки будуть розпродані швидко, але не очікували, що це станеться за лічені хвилини … Ідея вибору цього досить маленького майданчика для наших релізів полягає у тому, щоб підтримати такий маленький майданчик, як цей. Вони організували для нас концерт під відкритим небом під час пандемії, і тепер ми хочемо трохи допомогти їм пережити ці дивні часи.

Чи плануєте ви продовжити концертний тур з новим альбомом у 2025 році? Які країни та міста хотіли б відвідати?

Свен: Так, ми точно продовжимо тур у 2025 році. Почнемо з німецьких дат, а потім подивимося, куди ми зможемо поїхати. Я люблю грати в інших країнах. Так що ми постараємося зіграти по всьому світу. Але я ще не будував якихось серйозних планів.

Чи вдається тобі подорожувати не в якості музиканта, а в якості туриста? Які країни ти хотів би відвідати в такому форматі, з рюкзаком за плечима і спланованими маршрутами?

Свен: Чесно кажучи, я ніколи не їжджу у відпустку. Я маю на увазі, що живу у дійсно гарних місцях, а потім багато подорожую з гуртом … Я не сумую за приватними подорожами. Крім того, майже неможливо подорожувати, коли у тебе є собака, кролики і коти …

Чи було б тобі цікаво відвідати Чорнобиль у майбутньому, після закінчення війни, з професійним гідом, звісно? Думаю, з цього вийшли б класні фото для одного з наступних альбомів.

Свен: Це було б чудово. Я маю на увазі, що люблю загублені місця, і я бачив так багато фотографій цього місця. Я б дуже хотів поїхати туди і побачити його на власні очі. Не знаю, чи буду я фотографувати, чи просто спробую відчути це місце в реальності … Можливо, варто взяти з собою фотографа …

Чи було важким рішення піти з Out of Line? Які плюси і мінуси створення власного лейблу для гурту? Чи залишається у тебе вільний час, адже ти зараз займаєшся всім

Свен: Ні, рішення було досить легким. Більшу частину роботи я і так робив сам, тож тепер у мене стало трохи більше роботи, але тепер я повністю її контролюю. А оскільки я, здається, трудоголік, то не надто піклуюся про вільний час, ха-ха.

Що б ти поклав у капсулу часу, якби знав, що її знайдуть через 100 років?

Свен: Документ з деякими цитатами політиків нової німецької нацистської партії та поточними результатами голосування, щоб довести, що люди не вчаться на минулих помилках.

Говорячи про тему війни, як ти знаєш, Україна зараз переживає важкі часи. Чи є щось, що ти хотів би побажати своїм українським шанувальникам?

Свен: Я дуже сподіваюся, що ця божевільна війна скоро закінчиться і люди зможуть повернутися до своїх домівок, до своїх родин і друзів. Сподіваюся, одного дня знову стане можливим нормальне життя, в тому числі й культурне, і тоді ми будемо дуже раді повернутися в Україну з концертами і зіграти для наших фанів. До зустрічі.

*Foto: Annie Bertram

Iryna Kalenska

Головний редактор УГП із 2017 року. Фотограф, адміністратор, організатор концертів та фестивалів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *