КРАЩІ ПІСНІ РІЗНИХ ЕТАПІВ ТВОРЧОСТІ ГУРТУ NIGHTWISH

Матеріали підготували: Olga Wolff, Iryna Kalenska

Напередодні концерту Nightwish в Києві 29 травня, в клубі Stereo Plaza, ми хотіли б розказати вам про кращі треки різних періодів становлення гурту.

29 травня, Stereo Plaza

Квитки: http://concert.ua/ua/event/nightwish

Зустріч у ФБ: http://www.facebook.com/events/2413980472208008/

Посил альбомів Nightwish завжди різний, вони мають свою особисту історію, але при цьому кожен наступний альбом її так чи інакше доповнює. З далекого 1996 року і до цього дня Туомас Холопайнен не перестає дивувати фанів, придумуючи нові концепції пісень та відео. В цілому творчий шлях гурту Nightwish можна поділити на три етапи, які, умовно кажучи, пов’язані зі зміною вокалісток – Тар’я, Аннет, та Флор, кожна по-своєму, привнесли свій вклад в розвиток гурту. І кожен з цих етапів творчості Nightwish подарували нам ряд треків, які стали їх фундаментом. Отже розглянемо більш детально п’ять кращих, на наш погляд, пісень Nightwish різних етапів їх творчості.

1. «Bless The Child»

Пісня, що відкриває альбом Century Child (2002). У «Bless The Child» чітко відстежується вплив творчості Ханса Циммера. Але найголовніше, що дійсно зачіпає, так це хор і дуже душевні вірші в кінці. Спочатку альбом не замислювався як концептуальний. Основна тема присвячена дитинству і втраті невинності. І ще це перший альбом, записаний разом з Marco Hietala.

«Я усвідомив, що пісні зачіпають одні й ті ж теми – дитинство, невинність, особливо втрату невинності», – Туомас Холопайнен.

Якщо ви хочете пройнятись духом альбому, потрібно починати слухати його саме з «Bless The Child».

2. «While Your Lips Are Still Red»

Напевно, багато хто з вас чув цей трек або бачив кліп. Примітно те, що це не зовсім “найтвішевська” пісня, але, тим не менш, вона вважається однією з «канонічних» і заслужено. Вокал був записаний Marco Hietala, басистом гурту. Офіційно це саундтрек до фільму “Lieksa!” 2007 року. На київському концерті Nightwish в 2016 році, Флор так душевно підспівувала Марко, що пісня набула зовсім інакшого звучання.

3. «Storytime»

Альбом Imaginaerum (2011) – це казкова історія, яка знайшла своє продовження в однойменному повнометражному фільмі 2012 року, автором сценарію якого виступив Туомас Холопайнен. «Storytime» відкриває перед нами фантастичну подорож маленького хлопчика серед вигаданих історій, які здаються реальністю, але насправді це химерні фантазії. Динамічний вступ з ударних та клавішних відразу ж затягує і починається розповідь ..

4. «Endless forms most beautiful»

Композиція з однойменного альбому, яка нікого не залишить байдужим. Основна тема пісні про походження всесвіту, природи, відповідно до теорії дарвінізму. У записі альбому навіть взяв участь біолог Річард Докінз. «Endless forms most beautiful» – про те, що всі життєві форми прекрасні і цей меседж простежується протягом усього альбому. В пісні чітко збережена концепція альбому, але при цьому вона сприймається як самостійна історія світового устрою.

5. «Noise»

Новий вибуховий трек з майбутнього 9-го студійного альбому «Human. : II: Nature.», реліз якого запланований на квітень 2020 р. Основний меседж «Noise» з одного боку зрозумілий і простий, але чи так це насправді? І чи легко це показати людям ту реальність, в якій вони перебувають, і те майбутнє, яке їх очікує? У цій пісні антиутопія зустрічається з віртуальною реальністю. Відчувається зв’язок з попереднім альбомом Endless Forms Most Beautiful (2015) не тільки в логічному ключі, але і в музичній складовій.

29 травня, Stereo Plaza

Квитки: concert.ua/ua/event/nightwish

Зустріч у ФБ: www.facebook.com/events/2413980472208008/

Iryna Kalenska

Головний редактор УГП із 2017 року. Фотограф, адміністратор, організатор концертів та фестивалів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *