ФЕСТИВАЛЬ ФАЙНЕ МІСТО ВІДСВЯТКУВАВ СВОЄ 5-РІЧЧЯ! 20-23/07/17

July 28, 2017

Author: Iryna Kalenska, Ira Wonderwood

Photo: Iryna Kalenska, Ira Wonderwood

З 20 по 23 липня тисячі українських меломанів зустрілися під Тернополем на фестивалі “Файне Місто”. Цього року свято музики проходило на новій локації – Тернопільському іподромі. Фестиваль святкував своє 5-річчя в компанії таких хедлайнерів як Zardonic, Poets oft he Fall, Guano Apes,Skindred, і багатьох яскравих українських та зарубіжних команд. На фестивалі був встановлений новий рекорд – 14357 тисяч файних людей заспівали хором неофіційний гімн Тернополя «Файне Місто» під час виступу Братів Гадюкіних! На ряду з основними сценами як Main Stage, Dark Stage, Light Stage, по ночах публіку розважали професійні діджеї Reggae Stage. На території фестивалю цілодобово працював фудкорт, де можна було придбати їжу та напої на будь який смак, діяли різноманітні атракціони. А родзинкою фестивалю став Файний холі-флешмоб, розфарбувавший у яскраві фарби всіх присутніх біля Main Stage в останній день фесту. А тепер трішки докладніше:

День перший

20 липня Dark Stage фестивалю запалювали такі гурти як Affecting Dissent, The Light, Серцевий Напад, Legenda Folium, Fitz Roy, Порнофильмы.

Light Stage – Bugs Bunny, Циферблат, Правиця, Один в каное, Kadnay.

На Main Stage Файного Міста виступали The Hypnotunez, Los Colorados,  Димна Суміш, Ляпис 98, Брати Гадюкіни, Zardonic.

Напевно для багатьох цінителів якісної української музики виступ групи Димна Суміш був найбільш очікуваною подією в цей день. До фестивалю ДС відіграли два концерти в Києві, які принесли гурту два солд-аути. В свою чергу “Файне Місто” став першим фестивалем, на якому музиканти виступили після розпаду в 2012 році. ДС привезли з собою і американську групу Сашка Чемерова – The Gitas. Їх звучання експериментальне, бадьоре, з гармонією в еклектиці. До речі, на офіційному Youtube каналі The Gitas можна подивитися відео-щоденник туру, вже є і про фестиваль =)

Ляпис 98 порадували прихильників, виконуючи треки з ранньої творчості “Ляпис Трубецкой”. Сергій Міхалок співав від душі, філософствував про життя, та жартував. Незважаючи на всю серйозність образу Сергія Міхалка, його внутрішній «циркач» вимагає час від часу виходу.


Заключною подією першого дня став сет гостя з Венесуели – Федеріко Агреда, більш відомого публіці як Zardonic. Цей загадковий чоловік в масці – один з найбільш відомих drum’n’bass продюсерів у світі, його живі виступи завжди гучні, важкі і ну дуже круті!

День другий

21 липня Dark Stage міг похвалитися виступами таких команд як Брудні, Septa, Sunset Trail, 1914, Rage, Caliban.

Light Stage – Женя і Катя, Vagabond Spectr, Artbrother, Brutto, Jillhouse.

На Main Stage грали Le Cœur, Le Basour, Epolets, Элизиум, Друга Ріка, Poets of the Fall.

Другий день фестивалю був особливо спекотним, адже було три зарубіжних хедлайнера, так палко кохані нашою публікою – Rage, Caliban, Poets of the Fall.

В Україну також нанесли візит гості з Чехії – металкор команда Sunset Trail. Ці хлопці встигли поїздити на сапорті у Caliban в рамках їх туру в 2016 році, і в другий день фесту зновурозділили з ними одну сцену.

Майже в той самий час група Brutto виступала на Light Stage, і відразу стало ясно – Міхалка багато не буває. Брутальної чарівності у цієї людини не відняти.

Дуже позитивним виявився італійський гурт “Le Basour” – здається вони перефоткались з половиною людей Файного Міста, постійно тусили під сценою, та вітали інших музикантів і навіть встигали відвідати інші локації фестивалю в проміжках між сетами.

Яскраво виступив гурт Epolets: вокаліст гурту Павло Варениця охоче спілкувався з публікою, танцював і навіть заліз під самий дах сцени на велику висоту. Під кінець виступу Epolets на всіх присутніх з хлопушек полетіли блискітки!

Rage як завжди відіграли дуже якісно та динамічно, а гітарист гурту Marcos Rodriguez не втомлювався позувати нам на камеру та корчив смішні гримаски. 

Poets of the Fall – це звісно рівень, гідні представники фінського альтернативного року! В цього гурта безліч хітових треків та якісних відео, великий досвід роботи на сцені. Їх професійність проглядається у всьому, що вони роблять. В тому як грають, співають, поводять себе на сцені.

День третій

22 липня на Dark Stage грали O’Hamsters, Dysphoria, New Disorder, Веремій, Jinjer, Korpiklaani.

Light Stage – One Light Inside, Krut, ПНД, Dakooka, Христина Соловій, Bloom Twins.

Main Stage – Roll Models, Heretic’s Dream, Тараканы, Антитіла, Eskimo Callboy, Guano Apes.

Перед самим початком виступу гурту Jinjer можна було спостерігати серйозну підготовку музикантів, які на разі займають дуже високі позиції на ринку метал індустрії в Україні та закордоном. Виступ Jinjer – це потужна енергетика, що запалює серця, розум і все навколо! Зовсім нещодавно група анонсувала осінній концерт в Києві в якості гостя з Twelve Foot Ninja.

Eskimo Callboy – німецький електронікор гурт, привернули увагу глядачів своїм епатажним виглядом, та уривчасто-агресивними ритмами пісень.

Одним з найбільш очікуваних гуртів дня були фінські рокери Korpiklaani. Команда існує з 1993 року і зазнала безліч змін, але до сих пір весело несе в маси чудову “застільну” музику.

І, звичайно ж, головні хедлайнери дня – Guano Apes. Їх останній концерт в Києві повинен був бути в 2014 році, але був скасований, так що у всіх шанувальників німецької команди було достатньо часу, щоб скучити. Група відіграла як свої легендарні хіти «Lords of the Boards», «Open your eyes», так і нові пісні. Фронтвумен колективу Сандра продемонструвала чудову фізичну форму і взагалі була на сцені в дуже грайливому настрої =) В кінці свого виступу музиканти пообіцяли повернутися до України в найближчому майбутньому.

Bloom Twins виступали на Light Stage дуже пізно, та із затримкою мінімум в 40 хвилин. Почалась гроза і сильний дощ. Але все ж таки декілька пісень ми зацінили. Нереально круті дівчата з успішним міжнародним досвідом! Сучасне живе звучання, стильні сценічні образи, мелодійність композицій. Враження тільки позитивні.

День четвертий

Dark Stage – Fatshow Dogs, Медовий Полин, Aghiazma, Space of Variations, Анна, Annisokay

Light Stage – Across the Road, Остров добрых надежд, Ті, що падають вгору, Табула Раса, Аддис Абеба, I am waiting for you last summer.

Main Stage – Фіолет, Без Обмежень, Detach, O.Torvald, ТНМК, Skindred.

Останній день фестивалю 23 липня був насичений відмінними українськими командами: Detach, O.Torvald, Space of Variations, Aghiazma, Анна, а також зарубіжними Skindred і Annisokey. До речі, вокаліст останньої виходив на сцену днем раніше під час виступу Guano Apes, щоб заспівати разом із Сандрою «Lords of the Boards».

4 дня поспіль ведучі фестивалю не втомлювалися нагадувати, що в неділю під час виступу O.Torvald всіх нас чекає свято яскравих фарб Холі. І це було дійсно щось неймовірне!

Хедлайнерами останнього дня були британці Skindred. Перед виступом яких зі сцени в натовп полетіла велика кількість величезних різнобарвних шарів. У нас склалося враження, що Skindred привезли з собою не тільки класну музику, але водночас виконали також цілу стендап програму.

Фестиваль Файне Місто 2017 безумовно став однією з найяскравіших музичних подій цього року в Україні, відзначившись великим розмахом, професійністю та широким музичним вибором. Організатори обіцяють ще більше сюрпризів в 2018 році! Стежте за новинами на офіційних сторінках фестивалю:

Офіційний сайт: fainemisto.com.ua/

Сторінка в FB: www.facebook.com/fainemisto/

Iryna Kalenska

Головний редактор УГП із 2017 року. Фотограф, адміністратор, організатор концертів та фестивалів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *