M’era Luna 2024

Фестиваль M’era Luna 2024, один із найзначніших заходів у готичній і дарквейв-сцені, традиційно відбувся цього року у другі вихідні серпня на аеродромі Дріспенштедт у Гільдесгаймі. Захід знову привабив тисячі відвідувачів з усього світу, які насолоджувалися унікальним поєднанням музики, моди та культури. З 25 000 гостей на день M’era Luna цього року був розпроданий.

Для мене цей фестиваль був як повернення додому, адже я не міг бути присутнім з часу пандемії. Деякі речі, які для інших вже не були новими, мене справді здивували, наприклад, те, що сцени в залі більше не було. Нова друга сцена Club Stage мала довші шляхи, але, на мою думку, пропонувала набагато більше місця.

Боги погоди були до нас прихильні в суботу: погода була сонячною та вітряною, дощу не було. У неділю, на жаль, було трохи занадто сонячно, і майже не було вітерцю, але ми теж добре впоралися. Хітом продажів у ці дні, який врятував і мене, став чорний капюшон із символікою M’era Luna. Чудова ідея та чудовий дизайн для дітей ночі.

Тепер перейдемо до найважливішого на фестивалі: лайнапу.

У суботу вранці рівно о 11-й годині хлопці з RE.MIND відкрили головну сцену. Як новачки, RE.MIND переконали своїм енергійним і багатообіцяючим виступом, який залишив бажання побачити їх знову.

Mera_Luna_2024_Day1_ReMind_0002

Image 1 of 28

Далі виступали STERIL на Club Stage. Цей гурт представив потужну суміш індастріалу та EBM, подарувавши публіці інтенсивний виступ. Я був абсолютно вражений співаком; його енергія, рухи та голос зробили виступ по-справжньому особливим.

Mera_Luna_2024_Day1_Steril_0001

Image 1 of 44

SCHWARZER ENGEL вразили своїм енергійним шоу, яке вдало поєднувало жорсткість і мелодійність. Було дуже весело дивитися на їхній виступ.

Mera_Luna_2024_Day1_Schwarzer_Engel_0004

Image 1 of 31

Весь ранок пройшов у дуже високому темпі, оскільки перші гурти мали лише 20-25 хвилин для свого виступу. Лише з обіду стало трохи спокійніше.

Далі на нас чекали RROYCE на сцені Club Stage. Синтпоп-гурт подарував захопливий і танцювальний виступ, що забезпечив хороший настрій. Співак зробив виступ особливо цікавим, спустившись у фотозону, щоб святкувати та співати разом із публікою. Як завжди, шоу було на високому рівні та принесло багато задоволення.

Mera_Luna_2024_Day1_RROYCE_0005

Image 1 of 43

Виступу HELL BOULEVARD я чекав із нетерпінням. Мені подобається те, що робить Маттео; для мене він є неперевершеним артистом, і цей виступ мене не розчарував. Зі своїм готик-роковим звучанням Hell Boulevard провели на сцені похмурий і потужний перформанс.

Mera_Luna_2024_Day1_Hell_Boulevard_0004

Image 1 of 43

На Club Stage нас очікував CENTHRON. Аггротех-гурт задав потужний ритм і змусив публіку танцювати під жорсткі біти та похмурі тексти.

Mera_Luna_2024_Day1_CENTHRON_0002

Image 1 of 34

Далі на сцені виступили чудові LACRIMAS PROFUNDERE. Дарк-рок-гурт вразив своєю сумішшю меланхолії та жорсткості. Пісні, такі як “Ave End” і “My Release in Pain”, створювали емоційну атмосферу. Особисто я був у захваті від Джуліана Ларре. Якщо колись буде нова екранізація “Королеви проклятих”, кращого кандидата на роль Лестата, ніж Джуліан, годі й шукати – у нього навіть є вампірські зуби. Його харизма, рухи – все це насправді нагадувало мені концертні сцени з фільму, з тією лише різницею, що це було вдень.

Mera_Luna_2024_Day1_Lacrimas_Profundere_0004

Image 1 of 53

S.P.O.C.K, як завжди, були дуже веселими. Шведський синтпоп-гурт створив гарний настрій своїми жартівливими та космічними піснями. Їхній виступ був легким, грайливим і став бажаною розрядкою.

Mera_Luna_2024_Day1_SPOCK_0001

Image 1 of 29

Я з нетерпінням чекав виступу DIE HERREN WESSELSKY. Мені подобається все, що робить Алекс, але цей гурт я бачив наживо вперше, і це було справді захоплююче. Як гумористичний і сатиричний NDH-гурт, DIE HERREN WESSELSKY представили шоу, яке балансувало між серйозністю та іронією, чудово розважаючи публіку.

Mera_Luna_2024_Day1_Die_Herren_Wesselsky_0004

Image 1 of 26

Повернувшись на Club Stage, нас чекали THE CASSANDRA COMPLEX. Цей британський гурт привніс на сцену експериментальне звучання завдяки своєму міксу індастріалу та готик-року. Їхній виступ був вражаючим і додав різноманітності лайнапу.

Mera_Luna_2024_Day1_The_Cassandra_Complex_0005

Image 1 of 21

На Main Stage настав час для OOMPH!. Це був мій перший раз, коли я побачив Даніеля Шульца як вокаліста OOMPH! на сцені. Мушу сказати, я не був розчарований – це було просто інакше, але все одно добре. Піонери нової німецької жорсткості провели захоплююче шоу зі своїми найбільшими хітами. Пісні, такі як “Augen auf!” і “Labyrinth”, змусили публіку шаленіти. Звісно, було багато пісень і з нового альбому, записаного разом із Даніелем.

Mera_Luna_2024_Day1_Oomph_0002

Image 1 of 47

На жаль, через технічні проблеми виступ FUNKER VOGT довелося скасувати. Тому гурт одразу підтвердили на лайнап 2025 року.

З затримкою близько 15 хвилин настав час для HÄMATOM. Але спочатку на сцену вийшов рожевий єдиноріг, щоб перевірити, чи готова публіка до гурту. NDH-гурт своїми провокаційними текстами та жорсткими звуками змусив натовп шаленіти. Пісні, такі як “Lichterloh” і “Wir sind Gott”, голосно співали разом із гуртом, що зробило шоу енергійним і захоплюючим. Також сподобалося вогняне шоу, яке залишилося в пам’яті аудиторії.

Mera_Luna_2024_Day1_Haematom_0002

Image 1 of 34

Потім на Club Stage виступали SHE PAST AWAY. Цей турецький гурт зачарував публіку своїм похмурим постпанковим звучанням. Їхні меланхолійні звуки та глибокі вокали створили унікальну атмосферу.

DEINE LAKAIEN – це вдала суміш дарквейву та авангарду. Своєю меланхолійною, але водночас потужною музикою Олександр Вел’янов і Ернст Горн принесли на сцену щось особливе. Пісні, такі як “Over and Done” і “Gone”, створили моменти, від яких бігли мурашки по шкірі.

Я дуже чекав виступу ASSEMBLAGE 23. У цьому проєкті є щось особливе, що завжди викликає у мене мурашки. Цей ф’ючерпоп-гурт зі США вразив своїм поєднанням емоційних мелодій і танцювальних бітів. Пісні, такі як “Disappoint” і “Let Me Be Your Armor”, створили інтенсивне враження.

Mera_Luna_2024_Day1_Assemblage23_0006

Image 1 of 36

SALTATIO MORTIS, середньовічні рокери з Німеччини, принесли на фестивальну сцену особливу атмосферу завдяки своїм захоплюючим мелодіям і потужним ритмам.

Mera_Luna_2024_Day1_Saltatio_Mortis_0003

Image 1 of 64

Навіть травма не завадила Алеа провести чудове шоу. Під час другої пісні стало видно, що ліва сторона його обличчя в крові – він цього навіть не помітив, поки Луці не сказав йому про це. Алеа просто витер кров і продовжив виступ.

Хіти, такі як “Wo sind die Clowns?” і “Eulenspiegel”, забезпечили веселу атмосферу та море танцюючих фанатів.

На Club Stage панували SUICIDE COMMANDO, і це було справді круто! Бельгійський аггротех-гурт влаштував справжню вечірку. Під потужні біти та похмурі тексти Йохан ван Рой змусив натовп рухатися. Пісні, такі як “Hellraiser” і “God is in the Rain”, створили інтенсивні моменти на танцмайданчику.

Mera_Luna_2024_Day1_Suicide_Commando_0001

Image 1 of 58

FRONT 242 – ці бельгійські легенди EBM влаштували справжній вибух. Класичні хіти, як “Headhunter” і “Tragedy >For You<“, ще раз довели, чому FRONT 242 є піонерами жанру. Їхнє енергійне шоу стало справжнім хітом для всіх шанувальників електронної музики.

Mera_Luna_2024_Day1_Front242_0003

Image 1 of 26

Хедлайнером Club Stage у суботу був LONDON AFTER MIDNIGHT. Ці ікони готик-року зі США представили похмурий і атмосферний виступ. Класичні хіти, як “Sacrifice” і “Kiss”, захопили як давніх, так і нових фанів.

Mera_Luna_2024_Day1_LAM_0002

Image 1 of 22

Велике завершення вечора на Main Stage зробили ASP. ASP, безсумнівні майстри готичного новел-року, захопили публіку своїм поєднанням похмурих історій і епічних мелодій. Хоча Asp завжди наголошує, що вони не є готичною групою, вони дуже популярні у цій сцені. Було кілька сюрпризів і запрошених гостей на сцені. Пісні, як “Ich will brennen”, створили захоплюючу атмосферу та стали вражаючим завершенням першого фестивального дня.

Mera_Luna_2024_Day1_ASP_0003

Image 1 of 34

У неділю нас зустріло багато сонця та спеки, але й ще більше чудових гуртів, яких обов’язково потрібно було побачити.

День на Main Stage відкрили JanRevolution. Як новачки, JanRevolution переконали своїм енергійним шоу та залишили по собі незабутнє враження.

Mera_Luna_2024_Day2_Janrevolution_0002

Image 1 of 30

Extize відкрили Club Stage. Цей аггротех-гурт розпочав день з жорстких бітів і шаленої енергетики.

Наступними на Main Stage вийшли Erdling. Я вважаю, що цю групу недооцінили, і вони заслуговували на пізніший слот із більшою кількістю ігрового часу. Як для такої ранньої години, майданчик перед сценою був досить заповнений, що мене приємно здивувало. Дарк-метал гурт дав інтенсивний і потужний виступ, який вразив важкими звуками та похмурими текстами.

Mera_Luna_2024_Day2_ERDLING_0004

Image 1 of 46

Eden Weint Im Grab привнесли на сцену свою унікальну суміш дарк-металу та ліричних текстів. Їхній виступ був атмосферним та пронизливим.

Гурт NDH Stahlmann продемонстрував потужне шоу, яке вирізнялося важкими рифами та запам’ятовуючимися приспівами. Пісні, такі як “Tanzmaschine” та “Plasma”, підняли настрій аудиторії. Звичайно, не обійшлося без чудового шоу та вогняних ефектів.

Mera_Luna_2024_Day2_Stahlmann_0002

Image 4 of 41

Future Lied To Us, до складу якого входять учасники відомих проектів у жанрі Futurepop, вразив мелодійними та танцювальними треками. Я люблю фотографувати цей гурт, адже вокаліст Damasius Vanys своїм ставленням і рухами робить зйомку особливо цікавою. Для мене він був справжнім “Королем танців” на M’era Luna 2024.

Mera_Luna_2024_Day2_Future_Lied_To_Us_0002

Image 1 of 45

Zeraphine – цей готик-рок гурт представив меланхолійне та емоційне шоу, яке ідеально вписалося в похмуру атмосферу M’era Luna.

Mera_Luna_2024_Day2_Zeraphine_0003

Image 1 of 20

[X]-RX захопили Club Stage. Цей індустріальний техно-гурт своїми важкими бітом і динамічними ритмами створив атмосферу безтурботних танців.

dArtagnan запалили на Main Stage. Фолк-рок гурт привніс на сцену освіжаючу легкість завдяки своїм веселим мелодіям і запам’ятовуючим текстам. Їхній виступ став яскравим моментом для фанатів жанру.

Mera_Luna_2024_Day2_Dartagnan_0005

Image 1 of 32

Гурт Das Ich, який вважається піонером жанру “Нова німецька похмура музика”, вразив своїм театральним і похмурим шоу. Їхній виступ був інтенсивним і емоційним, із такими класичними творами, як “Gottes Tod” та “Kain und Abel”.

Настав час для Deathstars на Main Stage. Я дуже раділа цьому виступу. Цей шведський індустріальний метал-гурт завжди створює неймовірне шоу, і цього разу не стало винятком. Завдяки своїм похмурим та потужним звукам вони забезпечили інтенсивний виступ. Треки, такі як “Cyanide” та “Blitzkrieg”, змусили натовп трястися.

Mera_Luna_2024_Day2_Deathstars_0005

Image 1 of 50

Welle: Erdball, які описують свою музику як “радіоп’єсу”, створили особливу атмосферу завдяки своєму поєднанню електронних звуків і ретро-естетики. Пісні, такі як “Starfighter F-104G” та “Es geht voran”, порадували публіку.

Mera_Luna_2024_Day2_Welle_Erdball_0005

Image 1 of 39

Виступ Schandmaul був для мене приголомшливим. Багато шанувальників та сама група, знаючи про хворобу Томаса Лінднера, не були впевнені, чи виступатимуть вони коли-небудь наживо. Коли Томас Лінднер вийшов на сцену, я ледве впізнала його, але він випромінював таку спокійність, впевненість і вдячність за те, що сьогодні може стояти на цій сцені, що мене це глибоко зворушило. Цього вечора на сцені був ще один вокаліст, щоб підтримати Томаса. Гурт середньовічного року приніс на фестиваль запальну та радісну атмосферу. Їхні пісні, такі як “Der Teufel” та “Vor der Schlacht”, підняли настрій і запрошували до спільного співу.

Mera_Luna_2024_Day2_Schandmaul_0001

Image 1 of 30

Зі спеціальним олдскульним сетом Combichrist порадував шанувальників більш жорсткої електронної музики. Здавалося, що це принесло задоволення не лише публіці, а й самій групі – Енді та Елліоту на сцені було особливо весело.

Mera_Luna_2024_Day2_Combichrist_0001

Image 1 of 36

Lord of the Lost захопили Main Stage. Гамбурзький гурт, який уже досягнув міжнародного успіху, представив вражаюче шоу з поєднанням готик-року, металу та індастріалу. Хіти завели публіку і показали різноманітність гурту. Вогняне шоу також не обійшлося, хоча для мене особисто його було трохи забагато – здавалося, що кожен кут сцени, де не стояв інструмент, випускав полум’я. Але це було весело, і це найголовніше.

Mera_Luna_2024_Day2_LOTL_0001

Image 1 of 32

[:SITD:] – цей німецький гурт у жанрі EBM представив похмуре та потужне шоу, яке вразило публіку своїм динамічним бітом і пронизливими текстами.

Epica стала для мене найбільшою несподіванкою M’era Luna 2024. Я була абсолютно зачарована Симоне Сімонс і Марком Янсеном. Нідерландський симфонічний метал-гурт став однією з найяскравіших подій дня. Завдяки поєднанню важких метал-рифів та оркестрових аранжувань у поєднанні з потужним голосом Симоне Сімонс вони забезпечили вражаючий концертний досвід. Пісні, такі як “Cry for the Moon” та “The Phantom Agony”, були тепло прийняті.

Mera_Luna_2024_Day2_EPICA_0006

Image 1 of 55

Фестиваль поступово підходив до завершення, і на Club Stage настав час для хедлайнерів вечора Die Krupps. Ці німецькі піонери індастріалу знову переконали публіку своєю сумішшю важких рифів і електронних бітів. Такі пісні, як “Metal Machine Music” та “Machineries of Joy”, показали, чому Die Krupps залишаються важливою частиною сцени вже десятиліттями. Я особливо раділа “Schmutzfabrik”. Це був чудовий виступ.

Mera_Luna_2024_Day2_Die_Krupps_0002

Image 1 of 59

На Main Stage настав час для великого фіналу – VNV Nation. Гурт представив шоу, яке поєднало емоційну глибину з танцювальними бітами. Ронан Гарріс вразив публіку класичними піснями, такими як “Nova” та “Illusion”, а енергійний виступ не залишив бажати кращого. Це був чудовий завершення фестивалю.

Mera_Luna_2024_Day2_VNV_NATION_0005

Image 1 of 46

Висновок:

M’era Luna 2024 представив лайн-ап, який мав що запропонувати як давнім шанувальникам сцени, так і новачкам. Поєднання відомих імен та нових талантів зробило фестиваль різноманітним і насиченим досвідом. Завдяки вдалому вибору гуртів, які охоплювали весь спектр готики, дарквейву, індастріалу та металу, фестиваль знову став великим успіхом. Артисти забезпечили незабутні виступи та створили особливу атмосферу, яка робить M’era Luna унікальною подією. Для шанувальників темної музики та культури M’era Luna залишається обов’язковою подією у календарі заходів. Наступний фестиваль M’era Luna 2025 року знову залучить багато відвідувачів і продовжить традицію бути одним із найяскравіших моментів альтернативної фестивальної сцени.

У 2025 році M’era Luna святкує своє 25-річчя, і вже оголошено перші гурти:

EISBRECHER, AND ONE, HEILUNG, SUBWAY TO SALLY, BLUTENGEL, LACUNA COIL, COVENANT, IN STRICT CONFIDENCE, UNIVERSUM 25, CORVUS CORAX, ROTERSAND, OST+FRONT, COPPELIUS, FADERHEAD, LEÆTHER STRIP, FUNKER VOGT, TANZWUT.

Моя особиста мета – бути там у 2025 році. Сподіваюся, побачимось там!

Daria Tessa

Редактор, фотограф, організатор фестивалів, представник Українського Готичного Порталу в Україні та Німеччині

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *