Non-Stop Erotic Cabaret – Soft Cell 40th Anniversary Tour (Berlin)

Текст, фото: Iryna Kalenska

22.04.2023

Tempodrom, Berlin, Germany

Це був особливий день у Берліні, адже Soft Cell знову виконали свої найкращі хіти в заповненому Tempodrom.

У лютому 2018 року Soft Cell оголосили, що вони об’єднаються як дует тільки для останнього концерту у Великій Британії, але що вони ще можуть виступати за кордоном і записувати спільний матеріал. Таким чином гурт відіграв невеликий тур присвячений 40-річчю альбому Non Stop Erotic Cabaret, це було 5 концертів у Великій Британії. І мало бути два концерти в Німеччині – Бохум і Берлін. Бохум, як нам потім повідомили, був несподівано скасований. Тому в черзі на Берлінський концерт панувала велика напруга, через побоювання, що концерт скасують в останній момент. Але, на щастя цього не сталося, і концерт успішно відбувся. 

Динамічні синтезаторні ритми Dave Ball і таємничий вокал Марка Алмонда – це чудова формула, яка завжди давала драматичне звучання. Soft Cell мали величезну популярність на початку 80-х років і багато в чому вплинули на наступні покоління музикантів, зокрема й на британський сінтіпоп- і хаус-дует Pet Shop Boys.

Цього вечора була чудова нагода поринути з головою в атмосферу 80-их, з піснями з культового альбому Soft Cell “Non-Stop Erotic Cabaret” (1981), а також потанцювати під нові треки з п’ятого лонгплею гурту “Happiness Not Included” (2022).

У Soft Cell був період розпаду в 1984 р. і період возз’єднання в 2000х, гурт записав 5 повноформатних альбомів, але головним хітом досі залишається “Tainted Love”, що стала синглом № 8 у США в 1982 р. і встановила рекорд Гіннеса за найдовшим перебуванням (43 тижні) в чарті US Billboard Hot 100.

В очікуванні концерту Soft Cell у Tempodrom зібралася неоднорідна публіка – як старожили сінті-попу з 80-их, із високими зачісками і в шкіряних куртках, представники ЛГБТ, так і зовсім юні хлопці та дівчата, які гучно виспівували “Tainted Love” і танцювали просто перед вхідними дверима. Ми всі думали, що означає загадковий рядок “включаючи 30” у ВІП-квитках, і жартували, що це можливо 30 пляшок пива. Але насправді, це означало запуск у зал на 30 хвилин раніше, щоб зайняти собі місце ближче до сцени, і першими купити офіційний мерч і вініл, якого гурт привіз вдосталь із собою на радість палким фанам.

Усі десять пісень із дебютного альбому “Non-Stop Erotic Cabaret”.

У супроводі трьох бек-вокалістів і саксофоніста в першій частині концерту Марк виконав хіти і пісні з альбому 2022 року “Happiness Not Included”. І, до речі, виступав тільки Марк, Dave Ball цього вечора так і не вийшов на сцену. Тож у якомусь сенсі побоювання фанів перед концертом були не марними. Офіційно гурт нічого не прокоментував з цього приводу. Наші здогадки тільки, що Дейву, на жаль, знову нездоровилося. Happiness Not Included – це п’ятий студійний альбом Soft Cell, випущений 6 травня 2022 року на BMG Rights Management. Це їхній перший студійний альбом за 20 років, слідуючий за “Cruelty Without Beauty” (2002). Йому передував випуск синглу “Bruises on All My Illusions” 2021 року, а також “Purple Zone” 2022 року, останній із яких був спільним із Pet Shop Boys. Про новий альбом Soft Cell думки критиків з таких відомих таблоїдів, як The Guardian, The Independent, The Line of Best Fit, абсолютно різняться, хтось вважає його вдалим, з фірмовими електро-бенгами, а комусь він здається відображенням історій про минуле. Нам же він здався сучасним, і в якомусь сенсі пророчим, адже на обкладинці альбому фото з Чорнобиля, а текст пісні “Heart Like Chernobyl” ніби описує майбутні трагічні події в Україні, пов’язані з повномасштабним військовим вторгненням росії в нашу мирну країну. До речі, днями гурт опублікував новину з черговим Чорнобильським фото з буклету про те, що Happiness Not Included буде розширено і перевидано. Дуже цікаво, які пісні доповнять цей чудовий лонгплей.

У другій частині концерту Марк виконав усі десять пісень з платинового дебютного альбому “Non-Stop Erotic Cabaret”, який і за більш ніж 40 років після виходу 1981 року залишається одним з найкращих сінті-поп альбомів усіх часів. Незвичайний альбом для того часу. Не тільки тому, що Soft Cell об’єднали стилі нової хвилі і соул. А й тому, що їхні пісні відкрито зверталися до гей-спільноти.

Насправді Non-Stop Erotic Cabaret – це не тільки два хіти, як-от “Bedsitter”, що розповідає про самотність і спосіб життя молодого хлопця, який нещодавно пішов із дому, щоб жити в нічліжці й відриватися на повну, та балада “Say Hello, Wave Goodbye”, які ввійшли до Топ-3 найкращих британських синглів у 1981-82 роках; але це також і “Sex Dwarf”, навколо якої свого часу був величезний скандал, що й не дивно, адже, як казав сам Марк, він великий любитель скандалів та інтриг; це і “Torch”, пісня про кохання, яка виявилася найближчою до того, щоб гурт зміг стати хітом №1 з однією зі своїх власних пісень. Пісня відразу ж увійшла в Топ-20 і швидко досягла Топ-2.

Марк виконав легендарний лонгплей із неперевершеною легкістю та віртуозністю. Він здається все такий же бадьорий та енергійний, як у ранні роки творчості. Різноманітні візуальні ефекти ще більше посилювали враження від перформансу та гіпнотичного й ніжного тенора Марка.

Ніяких пісень на біс, на жаль, не було, як цього не хотілося всім присутнім, “Memorabilia” стала завершальною піснею цього прекрасного вечора. Після шоу ми отримали великі красиві постери “Non-Stop Erotic Cabaret”. І розбіглися хто куди, переповнені емоціями від побаченого і почутого.

Востаннє? Таким же питанням задався і Марк Алмонд у своєму Інстаграмі. А також відповів нам на коментар і написав, що був би радий у майбутньому дати концерт в Україні. Що ж є надія, що це ще не кінець для Soft Cell.

Setlist

  1. Torch
  2. Bruises on All My Illusions
  3. Monoculture
  4. Happy Happy Happy
  5. Where the Heart Is
  6. Purple Zone
  7. Nostalgia Machine
  8. Loving You, Hating Me
  9. The Art of Falling Apart
  10. Martin
    Non-Stop Erotic Cabaret
  11. Frustration
  12. Tainted Love
    (Gloria Jones cover)
  13. Seedy Films
  14. Youth
  15. Sex Dwarf
  16. Entertain Me
  17. Chips on My Shoulder
  18. Bedsitter
  19. Say Hello, Wave Goodbye
  20. Tainted Love / Where Did Our Love Go
    (Marc Almond song)
  21. Memorabilia

Iryna Kalenska

Головний редактор УГП із 2017 року. Фотограф, адміністратор, організатор концертів та фестивалів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *