Kalev69 on Октябрь 20, 2013

image Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows

"POETICA (All Beauty Sleeps)", © 2013 Apocalyptic Vision

Gothic / Darkwave

Рейтинг:  9/10

Дата релізу: 11.09.2013

Всім давно відомий чи відома, судячи від того, як воно себе уявляє в певний відрізок часу, майстр/иня Anna-Varney Cantodea із своїм таємничим, містичним та моторошним проектом Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows знову змусив/ла своїх шанувальників битися в шаленому екстазі від свого нового творіння. Повноформатний CD-album "POETICA (All Beauty Sleeps)" пісня за піснею змушує слухача поринути у казковий світ написаний американським поетом та письменником Едґаром Алланом По, чиєю творчістю так захоплюється Anna-Varney Cantodea. Це, безсумнівно, одна з кращих робіт у своєму жанрі – в музиці як і раніше – оркестрова поліфонія – і це не даремно. Адже тільки так, на думку Anna-Varney Cantodea можна по-справжньому зрозуміти сутність творчості Едґара Аллана По.

Тож перейдемо до самого альбому, назва якого перекладається так: «Поетика – вся краса спить». Відчувається, що композиції – це поєднання творчості таких видатних фігур в музиці і літературі як Anna-Varney Cantodea та Едґар Аллан По. Перша композиція "The Oblong Box" ("Довга коробка", мається на увазі труна) – хвилинне інтро лютні та звуків кроків по старому паркету. Насторожує слухача перед наступною композицією.

Друга пісня цього альбому – "Dreamland" ("Країна мрій") – це ліричний вірш написаний  Едґаром Алланом По. Розповідає він про сон мандрівника, який прибув на місце поза часом і простором та вирішує залишитися там. Це місце для мандрівника – вічність, в якій він бродив між життям і смертю.

Третя композиція – "Eldorado" ("Ель Дорадо") – є трохи модифікованою версією як вірша, так і пісні, що містилась у альбомі "Songs from the Inverted Womb" (2001 р.). Слова пісні в новій музичні обробці нагадують слухачу далекі часи, період між XVII ст. та XIX ст., це відчувається мелодійністю віолончелі та туби. Ось тільки вслухайесь:

Gaily bedight,

A gallant knight,

In sunshine and in shadow,

Had journeyed long,

Singing a song,

In search of Eldorado.

«Весело виряджений, галантний лицар, у сонці і в тіні, колись їздив довго, співаючи пісні, у пошуках Ельдорадо».

Наступна чарівна і мелодійна композиція – "The Sleeper" ("Сплячий") – поема, яка містить 60 рядків, її вважають однією з кращих композицій Едґара Аллана По. Пісня, на слова поеми, присвячена смерті красивої жінки. Композиція починається із соло корнета і продовжується трелями лютні. Вона просякнута протягом 11 хв. жалобою оповідача до цієї померлої жінки, він намагається розбудити сплячу жінку, гукає і волає до неї різними голосами, але вона не прокидається, тоді він починає мати справу із силами природи, аби пояснити самому собі сутність смерті і життя. Це ще одна модифікаційна версія., перша пісня на слова Едґара Аллана По була видана в альбомі "Dead Lovers' Sarabande (Face One)" (1999 р.).

Середина альбому – це композиція "Alone" ("Самотній"), яка містить 22 рядки і сльозливо, завдяки скрипці та віолончелі, прагне за 5 хв. змусити слухача поспівчувати. Ось як звучать ці слова:

From childhood’s hour I have not been

As others were — I have not seen

As others saw — I could not bring

My passions from a common spring…

«Від години дитинства я не був, як інші були – я не бачив, як інші бачили – я не міг принести мої захоплення від загального весни…».

Шоста композиція – "The Conqueror Worm" ("Хробак-переможець") – трагікомедійна обробка пісні, що міститься в міні-альбомі "Flowers in Formaldehyde" (2004 р.). Це водночас весела і трагічна пісня:

…Out—out are the lights—out all!

And, over each quivering form,

The curtain, a funeral pall,

Comes down with the rush of a storm,

While the angels, all pallid and wan,

Uprising, unveiling, affirm

That the play is the tragedy, “Man,”

And its hero, the Conqueror Worm.

«Поза, поза світлом всі! І, тремтяча над кожним, завіса, похоронна завіса, що зводиться з пориву бурі, у той час як ангели, всі бліді, бліді як мерці, повстання, відкриття, стверджують, те, що гра є трагедією «людини», і цей герой, хробак-переможець».

Наступна, сьома, композиція – "Alone (2)" ("Самотній (2)") – це інструментальна версія, дуже мелодійна, поєднує в собі ґотичні та середньовічні, я б сказав неокласичні, забарвлення. Під таку музику мабуть танцювали при дворі німецьких герцогів чи французького короля. Фінал пісні – космічна кульмінація, звуки космосу абстрагуються з музичними інструментами.

Восьма композиція – "The City In The Sea" ("Місто на морі") – це поема, що розповідає про місто, в якому править особистість – уособлення смерті – тут автор веде слухача у біблійні міста Гоморра та Вавилон, нагадує людям, що буває за їх земні гріхи. Смерть – королева життя…

Ще одна інструментальна композиція – "The Oblong Box (2)" ("Довга коробка (2)") – є зв’язкою між основною частиною альбому та його кінцівкою, так би мовити – шлях до кульмінації, очікування слухачем того, що вже скоро розв’язка.

Десята композиція – "The Haunted Palace" ("Палац з привидами") – починається трагічно з соло віолончелі, до якої пізніше долучаються туба, лютня та тромбон. Текс пісні розповідає про короля, що жив у давнину і боявся злих сил, які загрожували йому і його палацу, віщуючи приречення смерті. Короля переслідують примари – невпорядковані білі та сірі тіні в свідомості, що заважали жити королю. Зло постає в одежах печалі, долає високе становище монарха – дім і сім'я зруйновані, через що вони стають мареннями, привидами в уявленні короля. Пісня дуже трагічна, в кінці, між 7-ю і 10-ю хвилиною Anna-Varney Cantodea зривається у плач, і це повертає нас у  епоху "Dead Lovers' Sarabande" – трагічна кульмінація зашкалює завдяки мелодії віолончелі, скрипки, лютні та корнету.

І ось вона, кінцівка, нажаль. Остання, одинадцята, композиція – "A Dream Within A Dream" ("Сон уві сні") – це розповідь про те, яким чином можна розрізняти реальність і фантазію, запитуючи самого себе: чи все, що ми бачимо або здається лише сон у сні, чи справжня реальність? Всі речі у сні – життя і смерть – його межі. Мелодію доповнюють звуки лагідного морського прибою та особливо шум хвиль, які уносять в сон…

Дуже гарний альбом, всі композиції вдало підібрані і викристалізувані в цікавий порядок. Він вартий на свого слухача, однозначно. Моторошного вам прослуховування уві сні мелодій Anna-Varney Cantodea та поезії Едґара Аллана По.

Трек лист:

01 - The Oblong Box
02 -
Dreamland
03 -
Eldorado
04 -
The Sleeper
05 -
Alone
06 -
The Conqueror Worm
07 -
Alone (2)
08 - The City In The Sea
09 - The Oblong Box (2)
10 - The Haunted Palace
11 - A Dream Within A Dream

Про гурт:

Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows (з латинської "Вічний сон" і з англійської "Ансамбль тіней") – це німецький музичний проект, що виконує музику в жанрі gothic / darkwave. Сформований проект був у 1989 р. Anna-Varney Cantodea та Гольґером, який у 1992 р. покинув проект. З того часу крім Anna-Varney Cantodea у записах беруть участь тільки сесійні музиканти. У різний час в музиці Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows поєднувалися елементи darkwave, етнічних i середньовічних мотивів, неокласична музика та електроніки. У своїх візуальних образах Anna-Varney Cantodea використовує елементи танцю буто. В 1994 р. Anna-Varney Cantodea, завдяки лейблу Apocalyptic Vision, випускає свій дебютний альбом "...Ich töte mich jedesmal aufs Neue, doch ich bin unsterblich, und ich erstehe wieder auf, in einer Vision des Untergangs...". Альбом "Todeswunsch – Sous le Soleil de Saturne" – 2-й, а "The Inexperienced Spiral Traveller (Aus dem Schoß der Hölle Ward Geboren die Totensonne)" – 3-й, були випущені в 1995 р. і 1997 р. відповідно. У 1999 р. виходить 4-й студійний альбом "Dead Lovers' Sarabande (Face One)", який було присвячено Розз Вільямсу з гурту Christian Death. Пізніше, однак того ж року, виходить друга частина – "Dead Lovers' Sarabande (Face Two) ". "Songs from the Inverted Womb" – 6-й альбом, що був записаний з серпня по жовтень 2000 р. з продюсером Тобіасом Ханом і випущений в 2001 р. В 2003 р. вийшов 7-й альбом – "Es reiten die Toten so schnell – or: The Vampyre sucking at his own Vein" до якого увійшли перезаписані пісні з першої однойменної демоплатівки а також деякі пісні з дебютного альбому. В 2004 р. вийшов психологічний мучний трилер – 8-й альбом "La Chambre D'Echo – Where the dead Birds sing". У 2007 р. вийшов 9-й альбом "Les Fleurs du Mal", критики та шанувальник приписували назву до однойменної збірки віршів Шарля Бодлера, однак на справді нічого спільного вони не мають. Протягом 2011-2012 рр. була випущена трилогія "A Triptychon of Ghosts", до якої увійшли – EPA Strange Thing 2 Say”, повноцінний альбом “Have You Seen This Ghost?” та EP Children of the Corn”. На 2013 рік у Sopor Aeternus & the Ensemble of Shadows одинадцять повноцінних студійних альбомів.

Актуальний склад:

Anna-Varney Cantodea – вокал, аранжування, музика

The Ensemble of Shadows – духи, що надихають