Olga Bevz on Ноябрь 07, 2013

image Steven Wilson

"The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)", © 2013 kScope

Progressive Rock / Jazz

Рейтинг:  Музика: 8, Звук: 9, Загальна оцінка: 8,5 / 10

Дата релиза:  01.03.2013

Поки головний проект PORCUPINE TREE, котрий в даний час відійшов на задній план, а  усі його учасники зайняти в інших проектах, STEVEN WILSON  може направити усю свою енергію та креативність на свою сольну роботу. Відверто кажучи, для мене стало сюрпризом, що його  третій альбом уже завершений. У мене таке відчуття, ніби тільки вчора був випущений 'Grace For Drowning'. 'The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)', з усією повагою, є прогресом. Спочатку, пісні писались для просування гуру, а альбом записувався протягом усього 2012-го року, як ми можемо бачити на різних уривках на YouTube. У групі була неймовірна хімія і я сподівався, що вони перейдуть до нових записів, які будуть присвячені історіям про привидів, тема дуже цікава для мене. Обкладинка показує достатньо сюрреалізму, щоб зробити припущення про природу даного запису.

Отже, це та точка, де ми добираємось до музичних достоїнств який цей альбом може нам запропонувати. Перше з них – це трек 'Luminol', який уже отримав похвалу після його виконання під час останнього туру. Тут уже  розкрилося те, що я надіявся почути в альбомі.  Хімія між усіма дійовими особами матчу і це усе видно у цьому треці, який в більшій мірі інструментальний і кожен учасник гурту на декілька хвилин стає центром уваги. Тут працюють досвідчені музиканти, які на піку їхньої гри все ще мають вогонь всередині. 'Drive Home', тут я думаю багато хто зі мною погодиться, є типовою піснею для STEVEN WILSON, але такі його пісні ніколи не перестають дивувати слухача. Будучи примхливими та інтроспективними у всьому,  його пісні віддають увесь емоційних зміст майже беззастережно. В ці крайні моменти гостроти, коли струни та акустика наповнюють та оточують вокал, слова досягають самої середини нашої душі, звідки вони і народились.

'The Holy Drinker' виходить за рамки традицій. Тривалістю в 10 хвилин, цей трек помістив у собі детально розроблені частини, основна тема не з’являється в альтернативній формі, яскраві барабани є основою та флейта, що починає танцювати на шляху, який вона проклала. з треком 'The Pin Drop', Wilson ступає на нові території вокальної мудрості, щоб дістатися до вершин, які акорди можуть тільки досягти, не розтягуючи це надовго. Інша зміна декорацій відбувається в приспіві викликаючи почуття драми з плавними потоками, що не вагомо течуть навколо складних рядків. З треком 'The Watchmaker' ми наближаємось до завершення альбому. Нематеріальне почуття втрати наповнює цей трек, хоча воно не є настільки явно вираженим. Ми чуємо історію про чоловіка, який, очевидно, є генієм і що він робить, і чому присвятив своє життя. Часто  - це призводить людину до байдужості по відношенню до всього навколо неї та відчуження від усього, що ми називаємо нормальним та здоровим.

Будучи сумішшю з двох речей, глибока, емоційна балада з одного боку та ретельно скомпонована з іншого, 'The Watchmaker' безперечно справляє враження на слухача, як історія, що розгортається. Тут, до досконалості,  поєднується дві основні сили STEVEN WILSON. На відміну від багатьох з вас, я послухав цю пісню перед тим як подивися відео до титульного треку, і таким чином цей трек підтвердив те, про що я вже здогадувався. Головна тема мені дещо нагадала, і ідеї та уявлення почали формуватись у мене в голові, настільки глибокий настій, що неможливо передати словами. Зв’язок між смутком, втратою, полегшенням та миром. Усе відсилає мене назад, коли я востаннє переглядав фільм «Ворон». Тема підтримки Сари, коли вона востаннє йде до могили, це чудова картина для відображення усієї суті пісні. Усі висновки можна сказати однією фразою: « Дощ не може йти вічно»…

01. Luminol

02. Drive Home

03. The Holy Drinker