3031

THE UKRAINIANS "Kultura"

Yuriy Tkachuk on Апрель 14, 2001

image THE UKRAINIANS

"Kultura", © 1994 Cooking Vinyl Records

folk / new wave / ukrainian gothic

Познайомившись з індастріалом, готикою і різною іншою некомерційною музикою, як вітчизняною так і зарубіжною, я весь час задавав собі запитання, чому про Україну та її некомерційну і подібну музику так мало знають в світі. Адже українська земля багата на таланти, які здатні робити не тільки попсову музику, а серйозну концептуальну, не гірше, а іноді й краще. Кому Вниз, Мертвий Півень, ДНК, Флер, Далеко, Скрябін - це ті групи про які світ обов'язково почує в недалекому майбутньому. Час від часу шукаючи музику в німецькому місті Ганновер, серед численних розкладок з музичними компакт-дисками я несподівано для себе натрапив на групу під назвою "The Ukrainians". Я був дуже здивований і приємно вражений, і звичайно не зміг не купити цього диска. А ще більше мене цей компакт диск вразив, власне, під час прослуховування. Це дійсно мабуть єдиний "український похмурий фолк".

Дещо покопавшись в Інтернеті я знайшов деяку інформацію, і спробував її найбільш доскладно систематизувати. "Українці" - це група створена українцями-емігрантами ( Peter Solowka- гітара, мандоліна, бек-вокал; Len liggins- вокал, скрипка; Stepan Pasicznic- акордеон, вокал; Dave Lee- ударні; Paul Dino- бас-гітара ; Michael West- мандоліна, сопілка, піаніно), які проживають в Англії, але які не байдужі до своєї Батьківщини і до спадку своїх пращурів. Прослухавши перед тим готичний фолк у виконанні групи "Merlons" я зробити свій висновок, що робота The Ukrainians зроблена на високому рівні і нічим не поступається. І звичайно вона сприймається легше, бо це наш рідній фольклор. В музиці задіяні українські фолкові інструменти, а особливо добре доповнює композиції хорові елементи. Весь альбом, особливо за допомогою похмурого голосу вокалістів, передає почуття болю, і витриманий в стилі що поєднує елементи фолку (60%) , готики (30%) та інколи панку (10%) =). Музика The Ukrainians мені здалася в чомусь схожою на Swans і навіть у чомусь на The Mission (мабуть завдяки хорам і жіночим бек-вокалам, а також доволі таки похмурому вокалу). Ідеально групі The Ukrainians вдалося поєднати і передати атмосферу відчаяння і суму українців розкиданих і загублених серед усього світу. Найкращі сини України зберігають полум'я українського духу на чужині, бережуть його і передають з покоління в покоління, бо вірять що настане час і вони зможуть повернутися на свою Батьківщину. Де б вони не жили і яке б добре життя в них не було туга за Батьківщиною супроводжує їх все життя. Бо що таке рідня країна особливо добре починаєш розуміти, коли знаходишся далеко від дому своєї матері, свого дитинства і знаєш, що ніколи туди не повернешся.

В альбом ввійшло 13 композицій. Відкриває альбом композиція "Політика". Музика передає атмосферу козацьких походів, своєрідний козацький марш. Текст пісні досить вдало підходить до подій останнього часу в Україні. "мені здається це державна зрада"....Тобто попереду козацького війська мусить їхати справжній отаман, а не зрадник-політик (як пророцтво про сьогодення). В пісні "УкраїнАмерика" музиканти висловлюють свою думку проти чужорідної експансії, разом з тим закликаючи прислухатися до свого власного серця. Пісня "Київський експрес" є своєрідним закликом для українців розкиданих по цілому світі повертатися додому. "Смерть" має глибокий філософський зміст, в ній задіяні народні українські алегорії. А композиція " Кінець" розповідає бачення музикантів кінця світу. Остання композиція є поєднанням музикантів з українською народною піснею. Альбом з похмурою атмосферою завершується більш веселою піснею, яка наче і не сильно підходить до його стилістики. Можливо це надія на краще. В кінці музиканти сердечно дякують всім хто допомагав в організації і записі альбому

p.s. Рецензія написана разом з stranger'ом :)

1765 раз прочтено